Overslaan en naar de inhoud gaan
RED = STOP.

Rood = Stop, altijd en overal!

-

In 2020 telden we 23 ongevallen aan overwegen in België, waarvan er zes aan een overweg in havengebied plaatsvonden. In 2021 (tot en met november) telden we al 12 ongevallen in havengebied, waarvan 8 in Antwerpen en 4 in Zeebrugge. Dat wil zeggen: bijna elke maand een ongeval aan een overweg in een van onze havens!

En de gevolgen daarvan kunnen zwaar zijn: naast het feit dat het levensgevaarlijk is, veroorzaken ongevallen aan overwegen ook grote materiële schade en vertragingen voor het goederenverkeer, met grote economische gevolgen. 

Daarom lanceren we op 13 december een campagne voor meer veiligheid aan de overwegen in onze havengebieden, specifiek gericht tot vrachtwagenchauffeurs. De boodschap van onze campagne is duidelijk: Rood = stop! Cijfers tonen immers aan dat in 80% van de ongevallen de bestuurders het rode licht niet respecteren.

 

Een warme pauze met een veiligheidsboodschap

Net zoals vorige jaren hebben we ervoor gekozen om campagne te voeren tijdens de kortste dagen van het jaar wanneer de zichtbaarheid beperkt is door de soms slechte weersomstandigheden. Op 13 december zijn we aanwezig in 2 terminals in de haven van Antwerpen en Zeebrugge om de vrachtwagenchauffeurs zelf te ontmoeten. Met een warm drankje willen we hen een kleine pauze aanbieden om tegelijk ook onze veiligheidsboodschap door te geven, met onze video en een leuke gadget.  

Van 13 december tot en met 26 december is onze campagne ook te zien via de verschillende socialemediakanalen en ook via de mediakanalen van onze partners. Deze campagne kon tot stand komen dankzij de goeie samenwerking met: Port of AntwerpMBZ Port of Zeebrugge CombinantICOAPZIDaarnaast ondersteunen ook verschillende vakorganisaties de actie, zoals ACV-Transcom en Febetra.

Wil je meer lezen over onze acties en campagnes voor meer veiligheid aan overwegen? 

Meldingen op je smartphone

De verkeerssituatie in de havens is niet altijd even gemakkelijk en duidelijk: er is druk verkeer met veel vrachtwagens, er zijn veel overwegen, waarvan het overgrote deel zonder slagbomen, soms zelfs zonder lichten … Daarom sloegen we in 2020 de handen in elkaar met Waze en Flitsmeister en Coyote om bestuurders te waarschuwen wanneer ze een overweg naderen.  
 
Hoe gaat dit in zijn werk? Op ons 
Open Data platform hebben we de gps-coördinaten van alle overwegen in België gepubliceerd. Deze data zijn vrij beschikbaar, zodat ontwikkelaars van navigatie-apps ze gratis kunnen integreren. Op die manier kunnen Waze, Flitsmeister en Coyote hun gebruikers een melding sturen wanneer ze een overweg naderen. Met deze bijkomende waarschuwing willen we bestuurders helpen om extra alert te blijven in de buurt van overwegen en de verkeersveiligheid zo verhogen.

De cijfers

  • 1662 overwegen in België
  • 23 ongevallen in 2020 
  • 6 ongevallen in havengebied in 2020, 12 in 2021
    • Antwerpen: 6 in 2020, 8 in 2021
    • Zeebrugge: 0 in 2020, 4 in 2021
  • In 80% van de gevallen: niet respecteren van het rode licht
  • 239 minuten vertraging in 2020 / 3862 minuten in 2021 door ongevallen aan overwegen in de havens