Overslaan en naar de inhoud gaan

Een proper spoordomein dankzij zwerfvuilactie 

Zwerfvuil hoort niet thuis in de natuur, in de haven en zeker ook niet langs het spoor. Daarom deed Infrabel mee met de Port Cleanup, een initiatief van Port of Antwerp-Bruges om zwerfvuil onder de aandacht te brengen. Het havenbedrijf daagde in september verschillende bedrijven uit om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen. Een initiatief waar we met plezier onze handen voor uit de mouwen steken!

Infrabel draagt zijn steentje bij!

Met de grijpstok en vuilzak in de aanslag zijn enkele Infrabellers het volledige spoorterrein van verschillende spoorbundels in de haven van Antwerpen afgegaan en hebben ze een groot aantal vuilzakken gevuld. Bravo aan onze collega’s!

“We waren een beetje verbaasd over de hoeveelheid afval die we verzameld hebben. Onze actie was dus absoluut nuttig en zinvol. En we hebben ons geamuseerd! Volgend jaar zijn we zeker terug van de partij!”, Joke Van den Dooren, Key Accountmanager Ports.

Ook collega’s van onze //Academy, deden mee! Enkele enthousiastelingen vertellen over hun ervaring:

Eline Bourgeois: “De zakken vuilnis die we verzamelden, zijn een bewijs dat samenwerking een motor is voor positieve verandering. Het was een dag van gemeenschap en bewustwording, waar we geleerd hebben dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor onze planeet. Terwijl we onze handschoenen aantrokken en de benodigde materialen kregen, besefte ik al snel dat deze opruimactie veel meer zou zijn dan alleen het verzamelen van afval. Het is een kans om onze band met het terrein te versterken, onze ecologische voetafdruk te verminderen en een tastbare bijdrage te leveren aan het behoud van ons milieu.”

Nicky Vermuyten: Een niet zo conventionele teamactiviteit die veel voldoening gaf en waar we fijne contacten hebben gelegd ook buiten het team. De ontvangst door de collega’s van het LCI was ontzettend warm en hartelijk en ze hebben ons uitstekend begeleid. De berg afval die we samen hebben verzameld op relatief korte tijd was ook indrukwekkend.”

En die mooie samenwerking, op een korte voormiddag en over een kleine kilometer spoor, resulteerde in een toch wel indrukwekkend resultaat: een hele camionette vol afval!

Organisatie

Er komt natuurlijk meer bij kijken dan enkel het rapen van het afval. Er moet materiaal voorzien worden, veiligheidsmaatregelen getroffen worden, het afval moet verzameld en weggebracht worden… Onze collega’s van het terrein zorgden voor een vlotte organisatie, namen de nodige veiligheidsmaatregelen om alle teams veilig op de sporen afval te laten rapen en zorgden zelfs voor een kraan met magneet om het ijzerafval efficiënt op te ruimen. Bravo!

Niet enkel op dagen zoals deze moet er aandacht besteed worden aan zwerfvuil. Vanuit Infrabel willen we steeds onze impact op het milieu en het klimaat zoveel mogelijk verminderen. Lees alles over onze milieuvisie, milieuplan en onze andere ecologische maatregelen op https://infrabel.be/nl/milieu.

Meer informatie over de Port Cleanup kan je hier vinden.